U bent hier

Aanbevolen groente van de maand: Spinazie

Spinazie is waarschijnlijk van Perzische oorsprong, maar werd eerst in Spanje geïntroduceerd door de Arabieren en vervolgens in Frankrijk door de kruisvaarders. In die tijd werd spinazie verkocht in de vorm van geperste groenteknoedels, "Espinoche" genoemd, maar dit was niet erg populair. Vanaf dat moment werd het niet meer als voedsel gebruikt, maar vooral als kompres bij behandelingen van lever- en maagpijn.

Er zijn verschillende variëteiten spinazie, waardoor deze het grootste deel van het jaar verkrijgbaar is: in april, mei, juni en in september, oktober en november.

Spinazie is rijk aan water, mineralen en vitaminen en bevat weinig calorieën.

Spinazie is niet bijzonder rijk aan ijzer, het is gewoon een tikfout van een Amerikaanse secretaris die het ijzergehalte met 10 vermenigvuldigde.

Voor 100 gram spinazie, vinden we:

Energie 15 kcal
Vetten
Waarvan verzadigde vetruren
0.5 g
0.1 g
Koolhydraten 0.7 g
Vezels 1.3 g
Eiwitten 1.9 g
Natrium 6 mg
Ijzer 2 mg
Kalium 560 mg
Calcium 93 mg
Fosfor 30 mg
Vitamine A 550 µg
Vitamine C 10 mg

Hoe spinazie koken?

Ricotta en spinazie cannelloni met tomatensaus (voor 4 personen)

Voor de tomatensaus :

  • 2 potten fijngemaakte tomaten (800 g)
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 snufjes rozemarijn
  • olijfolie

Voor de vulling

  • 250g cannelloni
  • 500 g ricotta kaas
  • 600g spinazie
  • 100 g parmezaanse kaas
  • 2 teentjes knoflook
  • Een snufje nootmuskaatpoeder
  • Een snufje zout, peper en nootmuskaat

  1. Begin met het maken van de tomatensaus, zodat deze kan sudderen terwijl je de cannelloni maakt.
    Besprenkel in een pan met olijfolie en fruit de gesnipperde ui en de geperste knoflook. Voeg dan de gehakte tomaten en de rozemarijn toe. Laat dit op laag vuur sudderen gedurende 20 minuten.
  2. Bak ondertussen in een koekenpan de 2 geperste teentjes knoflook in een beetje olijfolie en nootmuskaat. Doe de spinazie erbij en roer snel. Neem het van het vuur (wees voorzichtig als je het te lang op het vuur laat staan, er zal niet veel meer over zijn).
  3. Hak de spinazie na het koken grof.
  4. Meng het met de ricotta en begin met het vullen van de cannelloni.
  5. Leg de cannelloni op de bodem van een schaal en giet er de tomatensaus over. Laat de cannellonischotel minstens 2 uur rusten (als u geen tijd heeft om de schotel te laten rusten, moet u de cannelloni pasta voorkoken).
  6. Strooi de parmezaanse kaas over de cannelloni
  7. Bak de schotel 30 minuten op 180 graden